Zlatne basneZlatne basne
KAZALIŠTE VIROVITICA

Redatelj: Draško Zidar
Skladatelj: Igor Karlić
Scenograf: Draško Zidar
Kostimograf: Vanda Grba

Glumac:
Biserka Vrbenski
Snježana Slavić
Vlasta Golub
Opis:

Basna, vjerojatno najstarija forma priča za djecu ali i odrasle, na posredan način želi skrenuti pozornost na neke ljudske vrline, a posebno mane. Zašto u basnama životinje zapravo imaju i poprimaju ljudske osobine? Vjerojatno jer ni u trenutku njihovog nastanka, kao ni danas, nije bilo preporučljivo otvoreno ukazivati na mane, nedostatke, neprimjereno ponašanje i ljude koji takvo ponašanje prkaticiraju.

Mudri Ezop, otac basne, zato je životinjama podario ljudske osobine kako bi jasno upozorio na naše slabosti i mane, ali i vrline. Ljudske osobine u basnama utjelovljuju uvijek iste životinje pa se lukavost uvijek pojavljuje u liku lisice, mudrost u liku sove, grabež u liku vuka... No nisu neke životinje uvijek negativci, a druge pozitivni karakteri: lisica je, recimo, ponekad negativan, a ponekad pozitivan lik, što ukazuje da u svakome od nas čuči i dobar i manje dobar čovjek, a prilika nas čini onakvim kakvi smo uistinu.

Našim Zlatnim basnama želja je kod djece potaknuti maštu i kreativnost i pomoći im da razlikuju što je dobro, što ne, a pisane su u stihu i protkane pjesmama (songovima) da bi ih djeca lakše pratila i pamtila. Osim ugodne zabave naše bi vam Zlatne basne mogle poslužiti i kao dobar povod za razgovor s djecom u školi, vrtiću ili krugu obitelji.