27. rujan 2013. (petak) 18:00- 31. listopad (četvrtak)


U petak, 27. rujna u 18 sati u Dvoru Veliki Tabor u Desiniću otvara se izložba "Legenda o Veroniki Desiničkoj - riječju i slikom". Izložba ostaje otvorena do 31. listopada.

Legenda o Veroniki Desinićkoj poznata je širom Hrvatskog zagorja i temelji se dijelom na stvarnim povijesnim događajima i povijesnim osobama koje su živjele u prvoj polovici 15. stoljeća, a dijelom je plod narodne predaje koja se oblikovala kroz povijest, osobito tijekom 19. i 20. stoljeća. Povijesni događaji iz prve polovice 15. stoljeća, zabilježeni u povijesnim izvorima poslužili su kao inspiracija pjesnicima, piscima, umjetnicima. Tako su nastala brojna djela o nesretnoj ljubavi Veronike Desinićke i grofa Fridrika II. Celjskog.

Ovom izložbom javnosti ćemo predstaviti djela hrvatskih pisaca, slikara, kazališnih umjetnika, novinara koje je inspirirala priča o nesretnoj ljubavi desinićke plemenitašice Veronike i grofa Fridrika Celjskog.

Prvi poticaj umjetnicima dao je, pretpostavlja se sam grof Fridrik II Celjski, sredinom 15. Stoljeća, kao naručitelj i idejni začetnik gradnje i oslikavanja kasnogotičke kapele sv. Ivana u Ivaniću Miljanskom u blizini Vingrada, kasnije poznatijeg kao Veliki Tabor.

Prve literarne obrade ove teme nalazimo još u doba Hrvatskog narodnog preporoda kada mnogi autori svoju inspiraciju crpe iz nacionalne povijesti.
I u povijesti hrvatskog kazališta je zabilježeno da se drama Veronika Desinić igrala još 1876. na Markovom trgu. Autor drame bio je Franjo Žigrović , istaknuti političar hrvatskog preporoda. Glavnu ulogu Veronike Desinićke glumila je poznata zagrebačka glumica Marija Ružička Strozzi. Krajem 19. Stoljeća nastao je prvi roman o tragičnoj ljubavi Veronike Desinićke i Fridrika Celjskog, Zagorska ruža, Hinka pl. Davile. Legenda o Veroniki Desinićkoj zaintrigirala je i poznatog hrvatskog slikara Otona Ivekovića.

Ovo je samo izbor iz djela koja su nastala na temelju priče o Veroniki Desinićkoj.